Tuesday, 15 December 2015

Kek Hantaran

Assalamualaikum.. selamat pagi semua.... haaa. harini nak masak ape semua?. ude dah fikir and search sikit kat google ni.. last last decide nak buat bihun sup... fuh! lama dah x makan sup sup ni.. haaa. okay lah. dah kelain pulak ceritanya ni..

Last week (10.12.2015), ude and mama bertungkus lumus menyiapkan kek hantaran order daripada kak ayu dari KTM... Dengan kesibukan untuk majlis pertunangan angah lagi.... Ya Allah.. x tau nak kata sibuknya mcm mana.... Tapi berkat doa + usaha + kerjasama = kejayaan menghasilkan kek ni...


Dan........ inilah hasilnya.. ude dan mama decide untuk buat kek butter based on budget customer kami. and decoration with fondant.. 


Bunga ni daripada gumpaste. Dekat kedai kek mmg susah nak carik bunga besar ni. Bagi yang baru nak berjinak2 dalam dunia kek ni, cuba search je mana2 orang yang amik tempahan bunga gumpaste ni.. Lawa kan.... Kalau x silap ude, dekat ipoh ada kedai yang jual bunga besar2 mcm ni.. haaa.


Lace yang tepi kek tu, ude guna SNOW LACE ni.. simple sangat cara buat dia. haaa... SNOW LACE ni ade jual kat kedai. serbuk tu, kita bancuh je ikot cara2 yang dah ditulis kat botol tu. Lepas dah sip bancuh, letak la color ape awak semua nak. Kemudian, ratakan atas silicon mould ni. haa. Part ni mmg agak leceh sikit. Sebab, kalau buat x lawa, nnti hasilnya juga x lawa.. Last step, bakar and tunggu 30 minit baru boleh tanggalkan dari silicon mould ni. .

Harga sebotol SNOW LACE ni RM 29.90. berbaloi beli ni.. sebab, kita cuma guna sikit je untuk sekali guna. 


Inilah hasilnya bila dah tanggalkan ari silicon mould. Halus design yang kita pilih, haluslah hasilnya nanti. Silicon mould ni banyak design ada kat kedai2 kek tu... Kawan2 boleh cuba tau...


haaa.. tu kek kita.... customer kita hantar gambar ni.... Wuuuuu~~ lawanyaaa. "Mmg ngam sangat ngan hantaran kami.. puas hati sangat" <--- customer kita kata... 
Alhamdulillah.. memang itulah feedback yang kami nantikan... Terima Kasih lagi sekali pada kak ayu  sekeluarga... Nanti order lagi tau ;)

~ Thanks for read this entry ~

No comments:

Post a Comment